Koningsdag 26 april 2014

21.21 uur
1

Ook andere mensen waren veel te vroeg wakker.


1

Dit is Bella, een nichtje van Bram. Op haar zesde verhuisd naar Engeland, "maar ik ben nog steeds heel erg Nederlands hoor!"


1

Ze wilde per se toast als ontbijt want ze lust geen vers brood. De koffie was voor mij; Bella drinkt uitsluitend thee.


1

Engelse thee, meegenomen van huis.


1

Koekjes, ook uit Engeland.


1

Net als haar knuffelbeest maar dat mag vast niemand weten want ze is al 22.


1

Ik had al ontbeten. Gerda is best slank, trouwens.


1

O, toch niet.


1

Een letterslinger maken vergt veel concentratie. Helemaal voor iemand met een Pinokkio-motoriek.


1

Dat wisten Bella en Bram vast niet want die gingen heel druk tegenover me zitten praten en eten.


1

Toch heb ik slechts vier keer gevloekt. En het hoefde maar twee keer opnieuw.


1

Gerda moest dringend even uitrusten van haar ochtenddutje.


1

Bram was wakkerder dan ooit en wilde ineens weg maar hij moest wachten totdat z'n nichtje was omgekleed. Hier doet hij onbedoeld een zeer geslaagde imitatie van z'n vader.


1

Bella was terecht nogal trots op haar zelfontworpen shirt.


1

Daarna moesten Bram en ik eerst nog even op de foto. Op de meeste foto's kijk ik alsof ik juist werd getroffen door een zware beroerte. Op deze lijkt het meer een tia, dus dat is winst.


1

Bella maakte in ons dorp foto's van alle koopjes. Heel Nederlands.


1

Dit is meer een Engelse houding, vind ik.


1

Bram hielp bij het selecteren van de singletjes. Omdat ik maar één goeie hand heb. En omdat hij wilde dat ik er niet te veel kocht.


1

De tekst op het bordje: "Ik word slapend rijk."


1

Bram kocht drie tomatenplantjes. Omdat ze volgens mij heel goedkoop waren. En omdat hij van m'n gezeik af wilde zijn.


1

Bella is een echt paardenmeisje.


1

Volgens Bram was de mevrouw die op de grond lag er waarschijnlijk zeer slecht aan toe. Dus maakte ik vanwege de mogelijke nieuwswaarde een foto van het ongeluk. Met frisse tegenzin en van grote afstand.


1

Voor de zekerheid maakte ik er nog eentje. Een heel algemene. De mevrouw bleek van een koets te zijn gevallen bij het ringsteken.


1

We gingen met de trein, wat helemaal niet nodig was want ik was helemaal niet van plan om iets te drinken. Er stond een heel lange rij dus Bram keek weer net zoals z'n vader als die geïrriteerd is.


1

Bella wilde heel graag een frikandel, "want ik ben nog steeds heel erg Nederlands hoor!". Bram trok de snack uit de muur want Bella wist niet hoe dat moest.


1

Hier had Bram net z'n Britse nichtje gecorrigeerd. Natuurlijk had hij gelijk: op de Welshe vlag staat een leeuw en geen draak. Dit is hoe Bram lacht als hij gelijk heeft. Bella is vooral verbaasd, geloof ik.


1

In Utrecht wilde niemand op de foto met Beatrix Wilhelmina Armgard, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld. Best zielig.


1

Ik was al vrij snel helemaal in oranjestemming.


1

Lang leve oranje!


1

Bram had naar eigen zeggen per ongeluk te veel biertjes meegenomen. Dus ik mocht er ook best wel eentje.


1

Op één been kun je niet lopen, daar weet ik alles van. Dus ik nam er nog een paar. Vanwege m'n dieet had ik al twee maanden niks gedronken dus ik was al zeer snel zeer licht aangeschoten.


1

Zie.


1

Ik nam er nog een paar en toen gewoon nog een paar en toen kwamen we collega Neeltje en haar zoon tegen. Neeltje kon haar ontzetting door m'n kennelijke staat redelijk verbergen, haar nakomeling had er meer moeite mee.


1

"Ja nee, heel gezellig Matijn, hahaha. Je hebt er al best wat gedronken hè?", zei Neeltje midden in een interessant betoog van schrijver dezes over de oorsprong van alles en de toekomst van het heelal in het algemeen en de wereld in het bijzonder. "Maar goed, we gaan wel weer verder want we hebben iets heel dringends of zo."


1

Iedereen dacht volgens mij dat ik dronken was maar ik was nog best helder. Ik ging bijvoorbeeld gewoon door met het maken van plogfoto's.


1

Wat heel slim was, want ik kan me van een deel van de dag niets herinneren. We zaten blijkbaar aan de gracht.


1

En ik dronk zeer waarschijnlijk koffie om nuchter te worden.


1

Bram had zo te zien ook wel wat koffie kunnen gebruiken.


1

We liepen langs het werk van Nelleke. Volgens mij is die poster eerder een gevalletje van domdenken dan van omdenken. Maar dat komt waarschijnlijk doordat ik helemaal vastgeroest zit in een denkpatroon.


1

Ik maakte nog maar een fotootje van Bella voor iets typisch Nederlands. Want ze wil graag op Facebook pronken met haar exotische afkomst.


1

Ik was ineens heel moe maar we zetten toch koers naar Amsterdam want ik had daar min of meer met iemand afgesproken.


1

Maar toen we in de grote stad waren, kreeg ik allemaal whatsapp'jes waardoor ik niet meer zeker wist of ik nou wel iets had afgesproken want die mensen gingen ineens eten en ik wilde me ook niet opdringen en ik ben helemaal niet goed in dit soort dingen.


1

Ik was eigenlijk best opgelucht dat het in de soep was gelopen want ik doe bij voorkeur spontane dingen die ruim van tevoren zijn gepland. Bram was vooral teleurgesteld dus stelde ik voor om naar de Chinees te gaan. Dat hielp.


1

Bella vond Amsterdam heel tof, "maar wel jammer dat er zoveel buitenlandse toeristen zijn."


1

Rond deze tijd kwam er een whatsappje op m'n telefoon binnen met de tekst: "We zijn klaar met eten, dus waar in Amsterdam spreken we af?"


1

Ik was helemaal vergeten dat ik singletjes had gekocht dus ik was er voor de tweede keer heel blij mee. Wel jammer dat de verkoopster ze van professionele prijsstickertjes had voorzien.


1

Ook bij het maken van spelfouten laat André Hazes de concurentie ver achter zich.


1

Bram zocht vergeefs naar een liedje in m'n collectie dat Bella kende.


1

We keken 'Brief van de Koning', met Engelse ondertiteling. De film veroorzaakte lichte paniek bij Bella want ze begreep bar weinig van de Nederlandse tekst. Tot haar grote opluchting lag dat niet aan haar beheersing van het Nederlands maar aan de waanzinnig slechte dialogen.


1

Tot besluit van de avond speelden we Munchkin.


1

"Het is heel simpel", zei Bram, "je start op level 1 en je moet tegen monsters vechten en aan het begin van je beurt open je een deur en als er achter die deur een monster zit dan moet je ertegen vechten en als dat level van dat monster gelijk of hoger is dan dat van jou dan heb je verloren tenzij je onderhandelt met een medespeler maar die wil natuurlijk wel iets terug voor het level dat hij jou geeft dus dan kun je bijvoorbeeld afspreken dat je de schatten verdeelt die je wint in die beurt en dat jij de eerste keus hebt. Dat is het even heel simpel uitgelegd, als het ingewikkeld wordt dan help ik je wel." M'n verkering en ik hadden al vrij snel ruzie. Want ik snapte er helemaal niks van. Dat ik een paar keer met m'n elleboog op tafel sloeg en "Stift" riep, hielp vast ook niet mee.


1

Gelukkig is Bella Engels genoeg om te kunnen doen alsof er niets aan de hand is terwijl ze nipt van haar warme melk thee.


vorige plog | volgende plog


paulien schreef: ssssssssuper shirt Bella me like

Marlies schreef: Zo te lezen een heel gezellige dag, en wat een ingewikkeld spel is dat ondanks de uitleg.

madelief schreef: Jaah! Ik vind dat ook een domdenken.

Rechie schreef: En toen kwam een olifant met een lange snuit.........

Bas B. schreef: Dubbelstift, jack in the box!

Controlenummer schreef: Op mijn beurt snap ik het "stift" verhaal niet. Dat komt vast omdat ik onder een steen leef, vergeef mij.

Bas B. schreef: Controlenummertje: Je vergeet inderdaad een hoogtepunt uit de Nederlandse televisiegeschiedenis, Jiskefet: www.youtube.com/watch?v=hZBHkJFcYII